Rekonstruujete si Kuchyň? Řekneme Vám do čeho se vyplatí investovat a naopak kde můžete ušetřit

Jak na rekonstrukci kuchyně? V tomto článku odpovíme na nejčastější dotazy, které k nám směřujete ohledně vybavení. Z první ruky vám poradíme, do čeho se vyplatí investovat a co by vám nemělo uniknout. Pojďme se tedy společně krok po kroku podívat, na co byste měli při rekonstrukci kuchyně myslet.

 

jak-na-rekontrukci-kuchyne

 

Obsah:

 

Jak velká je vaše kuchyně?

V první řadě je dobré si uvědomit, jak velká je vlastně vaše kuchyně a podle toho se rozhodnout, jaké zvolit vybavení. Pakliže se jedná o nějaký domeček, kde je velký prostor, tak o to je rekonstrukce jednodušší. Pakliže však rekonstruujete nějaký menší byt, tak je potřeba vše promyslet do nejmenšího detailu, abyste využili prostor na maximum. Nejen, že musíte vyřešit uspořádání elektrospotřebičů vzhledem ke koordinaci v kuchyni, ale zároveň musíte vyřešit i dostatek úložného prostoru. 

 

Vše si řádně naplánujte a rozvrhněte

Z tohoto důvodu doporučujeme si vyhradit dostatek času na řádné naplánování a vytvoření grafického návrhu - i když kuchyň renovujete svépomocí. V případě, že si nejste stoprocentně jistí, tak vřele doporučujeme si nechat od nějakého specialisty vytvořit grafický návrh, ideálně i s vizualizací. Můžete oslovit bytového designera nebo například i architekta. Ano, bude to nějaký náklad navíc, ale v konečném důsledku vám to dokáže ušetřit dost času a možných problémů. Případně i někteří truhláři, respektive kuchyňské studia, dělají v rámci ceny vizualizace, včetně přesné cenové nabídky.

Vyhnete se například tomu, že vám někde nebude něco sedět, vyhnete se špatnému umístění spotřebičů nebo se vyhnete tomu, že výsledná kuchyň se vám nebude úplně líbit či by vám tam neseděly nějaké barevné kombinace.

 

Tipy na řešení úložných prostor

Na trhu lze najít velkou hromadu hotových kuchyní od různých výrobců nebo si lze udělat kuchyň na míru od nějaké šikovného truhláře. Za nás doporučujeme zde úplně nešetřit a využít truhláře, jelikož kuchyně pak bude mnohem kvalitněji zpracovaná a samotný materiál ve vás bude evokovat lepší pocity.

Zpět ale k úložným prostorům, dalo by se říci, že v moderní kuchyni dělíme úložný prostor na dva základní typy - na výklopy a výsuvy. Oč se jedná? Obojí si vysvětlíme níže.

Výklopy jsou od slova vyklápět, čili se jedná zpravidla o vrchní skříňky, které jsou uloženy nad kuchyňskou deskou a běžně se otevírají směrem vzhůru - viz obrázek.

aventos-hk-top

Výsuvy naopak naleznete pod kuchyňskou deskou, kde se zpravidla vysouvají, nikoliv, že by se otevíraly jako klasická dvířka, jak jste možná zvyklí ze starších kuchyní.

blum-vysuvy-uvodni-obrazek

 

Jaké zvolit kování na výsuvy a výklopy?

Co je to vlastně kování? Ve zkratce, jedná se samotný mechanismus otevírání skříněk - respektive panty. No a zde je hlavní kámen úrazu, jelikož opravdu hodně záleží, jaký typ se použije. Za nás můžeme doporučit vysoce kvalitní kování značky Blum, na které sbíráme od našich zákazníků samou chválu. 

Blum na své kování nabízí doživotní záruku, kování je velmi moderní, minimalistické a estetické, má velmi tichý chod a tlumené dovírání, což v praxi znamená už žádné práskání s dvířky. Zároveň se jedná o kování s velmi jednoduchou montáží, čili pro vás či vašeho truhláře bude hračkou Blum do kuchyně namontovat. Vedle toho je kování i velmi praktické, například stačí na výsuv jen ťuknout a on se sám otevře. V praxi tohoto mechanismu můžete využít například pro výsuvné koše. Představte si, že vaříte, máte špinavé ruce a potřebujete něco vyhodit. V tomto případě stačí nohou ťuknout do skříňky, koš se vám samovolně vysune a vy ho následně můžete nohou opět zavřít.

Poznámka:
Pokud vás zajímá, jak vybrat koš do kuchyně, tak jsme na toto téma sepsali souhrnný článek, který vám vše přiblíží.

Abychom kování nějak shrnuli, tak se za nás určitě vyplatí zde zainvestovat do nějaké kvality, například právě do značky Blum, jelikož ten pocit z používání je úplně super. Zároveň dostanete doživotní záruku, což se za nás určitě vyplácí.

 

Jaké zvolit úchytky?

Dalším prvkem, který budete řešit jsou úchytky. Na toto téma jsme opět sepsali podrobný článek, jak vybrat úchytky do interiéru. Abychom to však shrnuli, existují klasické úchytky, knopky, úchytkové lišty, zápustné úchytky či tip-on, o kterém jsme se již výše zmínili. Jedná se o otevírání, při kterém stačí na skříňku pouze ťuknout a ona se vám samovolně otevře. Výsledné řešení je pak už hlavně na vaši preferencích, my však preferujeme minimalistické řešení, kde vám nikde nic netrčí do prostoru ve formě klasických úchytek.

zapusntne-uchytky

 

Jaké zvolit spotřebiče?

Spotřebiče vždy byly a budou velkou rozpočtovou položkou, avšak je vždy dobré se zamyslet nad plánovaným využitím skrze možnou spotřebu a úspory. Platí pravidlo, že úsporné spotřebiče jsou dražší, avšak mají zase tu výhodu, že pokud je hodně využíváte, tak mají dobrou návratnost. 

Jako příklad můžeme zmínit varné desky. Existují elektrické, sklokeramické, indukční či můžete vařit na plynu. Elektrické jsou nejlevnější, ale zároveň mají i nejvyšší spotřebu. Pokud tedy hodně vaříte, tak se určitě vyplatí peníze investovat do indukce, na které se vaří skvěle. Ano, je sice dražší a potřebujete nádobí, které pasuje na indukční desku, ale ta rychlost a úspora při vaření se vám brzy vrátí.

No a takto byste měli promyslet každý spotřebič, který plánujete v kuchyni mít. Zároveň je potřeba si na dané zařízení přečíst recenze a reálnou zpětnou vazbu od zákazníků. 

 

Jak lze při rekonstrukci ušetřit?

V prvé řadě je dobré si stanovit celkový budget na rekonstrukci a podle toho vybírat dané komponenty. Například lze ušetřit tím, že namísto tip-on otevírání můžete zvolit klasické úchytky. Zároveň můžete namísto renomovaného Blum zvolit značku kování Cemux. Cemux je menší dodavatel a není tak známý jako Blum, avšak i přesto  poskytuje velmi vysokou kvalitu, kterou máme ověřenou od stovek našich zákazníků.

 

jak-usetrit

 

Vedle toho můžete ušetřit i na daném materiálu, ze kterého je kuchyň vyrobená. Namísto drahého masivu můžete využít lamino s fólií, což je ve výsledku na první pohled nerozeznatelné od pravého dřeva. Na toto téma, jak vybrat kuchyňská dvířka, jsme taktéž sepsali souhrnný článek, kde se dozvíte vše důležité.

Další velkou úsporu můžete najít v kuchyňské desce. Na trhu lze zakoupit základní desky od pár tisíc, narozdíl od kompaktu či kamenných / mramorových desek, které se šplhají cenově velmi vysoko.

Ve výsledku byste toto měli řešit právě s truhlářem či bytovým designerem. Ze zkušenosti víme, že vám podle vašeho rozpočtu dokáže vymyslet takové řešení, abyste dostali co možná nejlepší kvalitu.

 

Závěrem

Pevně věříme a doufáme, že jsme vám v tomto článku alespoň trochu přiblížili, jak na rekonstrukci kuchyně a že jsme vám přinesli zajímavý tip na kuchyňské kování Blum. Za nás určitě doporučujeme oslovit nějakého šikovného truhláře, který vám vytvoří kuchyni snů, ve které se vám bude skvěle vařit. Pakliže byste potřebovali s něčím poradit či něco dovysvětlit, tak se na nás neváhejte obrátit, ke každému přistupujeme s velmi osobním přístupem.

Na úplný závěr bychom vám mohli doporučit ještě naše související články, jak vybrat zásuvky do kuchyně, jak vybrat kuchyňský dřez nebo jak na kompletní rekonstrukci celého bytu. V tomto článku jsme podrobně rozepsali na co si dát pozor, jak si naplánovat finance a spoustu dalších důležitých informací.