Výsuvné systémy Blum. Základní rozdělení, výhody a co byste měli vědět?

Pokud jste ve fázi, kdy plánujete rekonstrukci vaší kuchyně nebo řešíte novostavbu, tak jste už určitě slyšeli o značce Blum a znáte její celosvětové kvality. Pro ty, kteří o dané značce ještě neslyšeli, tak jsme sepsali článek Nábytkové kování Blum, špička v Evropě, kde značku rozebíráme podrobněji. Teď ale ve zkratce, kování Blum je tak vysoce kvalitní, funkční a estetické, že za něj dáme, s klidným pocitem na duši, ruku do ohně. Na toto zboží totiž sbíráme od našich zákazníků samá kladná hodnocení a sami kování prověřujeme.

Naposledy jsme pro vás napsali článek, který se zabývá výklopnými systémy Blum a nyní bychom vám rádi přiblížili i výsuvné systémy, které si jistě zamilujete a zvážíte právě i do vaší kuchyně.

blum-vysuvy-uvodni-obrazek

 

Obsah

 

Co je to výsuvný systém

Co to ty výsuvné systémy vlastně jsou? Jedná se o kování, respektive ty kolejničky přivrtané zevnitř ve skříňkách, po kterých vám jezdí šuplíky při otevření. Člověk by si na první pohled mohl říci, že je kování jako kování, ale opak je pravdou. Veškeré výhody se vám pokusíme vysvětlit v dalších odstavcích. Na začátek by bylo ovšem dobré si jednotlivá kování ještě rozdělit. 

Firma Blum aktuálně nabízí pět variant výsuvů, ze kterých si můžete vybrat dle vašich preferencí. Jedná se o Movento, Tandem, Tandembox antaro, Merivobox a Legrabox. Každý výsuv se trochu liší jak v délkách, bočnicích, tak i v technologiích pohybu.

 

4 základní technologie pohybu

Každý výsuv disponuje určitou technologií pohybu při otevírání a zavírání. Například Blumotion je adaptivní tlumení, díky kterému se zásuvky dovírají měkce a tiše. Se Servo-drive se zásuvky otevírají velmi snadno díky elektrickému motorku, který vynaloží sílu za vás. Tip-on se pak postará o otevření zásuvky pouhým ťuknutím na ni, takže na zásuvce nemusíte mít úchytku, což hraje do karet designu vaší kuchyně. Poslední možností je pak kombinace Tip-on blumotion, kde se zásuvka otevírá bez úchytky pouze ťuknutím a zároveň dovírání je tlumené.

 

Výsuvný systém Movento

Už samotný výrobce přezdívá Movento jako jeden z nejrafinovanějších systémů vůbec. Movento je ideální pro nábytek ze dřeva, kde potřebujete synchronizovaný, lehký a klidný chod. Kolejničky, respektive kování, jsou esteticky schované zespoda zásuvky, což opět napomáhá vyladit design vaší kuchyně. Díky seřízení ve čtyřech směrech pak bude mít čelo šuplíku při dovření symetrické a přesné mezery. V neposlední řadě si zákazníci často chválí i nadmíru vysokou stabilitu při plném výsuvu i s větším zatížením. 

vysuvny-system-movento

Co se týče technologie pohybu, zapomeňte na třískání při dovírání, u Moventa lze očekávat velmi měkký a tichý chod. Zároveň si můžete vybrat zda otevírání budete mít na pouhé ťuknutí - Tip-on, s pomocí motorku - Servo-drive nebo zda dáte přednost kombinaci Tip-on blumotion.

 

Praktické využití Movento

Movento, díky své vysoké stabilitě i při vyšším zatížení, nejčastěji využijete v kuchyni na zásuvky plné talířů, těžkých hrnců či pánví. Dále můžete tento typ využít i v obývacím pokoji nebo například v jídelně.

 

Technické parametry Movento

Movento se uchycuje pomocí čelních spojek, kde samotné uchycení či vyjmutí zásuvky zvládnete opravdu jednoduše i bez pomoci nářadí. 

movento-celni-spojky

*technika s čelními spojkami

Nosnost Moventa je do 40 kg při délce výsuvu 250 - 600 mm. Nosnost 60 kg je při délce 700 - 750 kg a do 70 kg při délce 450 - 650 mm. S montáží na dno zásuvka unese 40 kg při délce 350 - 500 mm.

 

Výsuvný systém Tandem

Systém Tandem je oproti Moventu zaměřený spíše na univerzální použití. Opět se skvěle hodí pro dřevěný nábytek, kování je skryto pod zásuvkou a celkově nabízí velkou variabilitu a volnost. Vybrat si můžete hned z několika tříd nosnosti, různých délek (od 250 mm do 650 mm) a typů výsuvů. Zároveň můžete opět očekávat velmi tichý a měkký chod. Varianta Tandem disponuje i částečným dotlumením, což v praxi znamená, že se zásuvka otevře jen do tří čtvrtin.

vysuvny-system-tandem

 

Praktické využití Tandem

Naši zákazníci využívají Tandem hlavně v kuchyních a vstupních halách, kde je často potřeba vysoká a zároveň široká zásuvka na různé drobnosti, šály, čepice atp. Další využití najdete například v koupelně, kde oceníte pozinkované vodící lišty s plastovými válečky, které jsou dobře odolné vůči korozi. 

 

Technické parametry Tandem

Korpusové lišty Tandem lze zprovoznit dvěmi způsoby. Prvním je spojovací technika, kde zvládnete zavěšení zásuvky velmi jednoduše pomocí spojky. Spojka funguje i jako jakási pojistka proti zvednutí či vypadnutí zásuvky. U tohoto způsobu má nosnost 30 kg při plném výsuvu a délky 250 - 600 mm. U částečného výsuvu je to pak opět 30 kg, avšak při délce 270 - 650 mm.

tandem-spojovaci-technika

*korpusová lišta Tandem se spojovací technikou

Dalším způsobem je technika nasazení, kde zásuvku stačí zaklapnout do montážních otvorů. Tento způsob je velmi bezpečný a zásuvka je pevně spojena s vedením. Nosnost je zde stejná jako u spojovací techniky, jen délky výsuvů jsou rozdílné. Při plném výsuvu je délka 260 - 560 mm. U částečného výsuvu je pak délka 260 - 560 mm.

tandem-technika-nasazeni

*korpusová lišta Tandem s technikou nasazení

 

Jaký je rozdíl mezi Movento a Tandem

Hodně jednoduše řečeno, Movento je o třídu výš s většími možnostmi než Tandem. Je zde lepší synchronizace, lepší vlastnosti, lepší nastavitelnost a zároveň obsahuje výše zmíněné 4 technologie - Blumotion, Servo-drive, Tip-on a pak kombinaci Tip-on blumotion. Řešení Tandem poskytuje pouze měkké a tiché dovírání Blumotion nebo Tip on, což je otevírání zásuvky pouhým ťuknutím.

 

Tandembox antaro

Tandembox antaro se dodává již v setu včetně kovových bočnic, které jsou zaoblené dovnitř. K tomu vám truhlář pak udělá už jen přední čelo, dno a zadní část přesně tak, aby vám to sedělo do interiéru. U tohoto výsuvu si můžete vybrat mezi Blumotion, Servo drive a Tip-on Blumotion. Tandembox antaro se dodává v bílém a šedém odstínu.

tandembox-antaro-vysuvny-system

tandembox-antaro-barvy

Mezi hlavní výhody tandembox antaro patří například úložný prostor v dutině bočnice - skvěle využívá svojí úložnou výšku. Hlavní nevýhoda, ve srovnání s Merivobox či Legrabox je ta, že má výsuv trochu horší chod. Avšak ve srovnání s běžně dostupnými konkurenčními značkami je chod stále na špičce ve svém oboru. Dále nemůže mít vnitřní zásuvka dřevěné čelo, nelze udělat plný bok, pouze s relingem, který se dává od 224 mm a úchyty čela jsou plastové. 

 

Praktické využití Tandembox antaro

Antaro má hned několik způsobů využití. Často se využívá jako výsuv do skříňky pod dřez, kde lze velmi efektivně využít velký prostor. Dále jako rohová skříň v kuchyni, výsuvy v potravinové skříni nebo velmi úzké výsuvy na krajích kuchyně, kde se pracuje s velmi omezeným prostorem.

 

Technické parametry Tandembox antaro

Tento typ má nosnost až 30 kg při délce výsuvu 270 - 600 mm a až 65 kg při délce 450 - 650 mm.

 

Zásuvky Tandembox antaro

Výška N - 69 mm

antaro1

 

Výška M - 84 mm

antaro2

 

Výška K - 116 mm

antaro3

 

Výška C - 171 mm s relingem

antaro-s-relingem

 

Výška C - 171 mm s zásuvným prvkem ze skla

antaro-se-sklem

 

Výška C - 171 mm s zásuvným prvkem z kovu

antaro-s-kovem

 

Výška D - 203 mm s relingem, tato varianta se dodává se sklem i kovem jako ve výšce C.

antaro-s-relingem-D

 

Výška D - 203 mm s bočnicí K

antaro-K

 

Výsuvný systém Merivobox

Merivobox je vyšší třída výsuvu s kovovou bočnicí, která je na vnitřní straně kolmá a na vnější straně zkosená. Merivobox nabízí tři základní technologie pohybu: Blumotion, Servo-drive a Tip-on Blumotion. Tento výsuv lze pohodlně seřídit ve třech směrech spolu s velmi jednoduchou montáží čela, které stačí pouze zaklapnout. U Merivoboxu si můžete vybrat mezi bílým odstínem či dvěma odstíny šedé.

vysuvny-system-merivobox

merivobox-barvy

Oproti Tandembox antaro je s Merivoboxem snadnější manipulace a může mít plný či prosklený bok. Reeling zde být nemusí, ale pokud chcete, můžete si ho dodatečně přikoupit. Tento výsuv využívá již o něco lépe šířku i výšku pro uskladnění věcí a seřízení je jednodušší. Nachází se totiž z vnitřní strany zásuvky a je schované pod krytkou. Speciálně u Merivoboxu lze pak dokoupit i speciální výsuv, který vyjede o 5 cm dále, než je konec zásuvky.

 

Praktické využití Merivobox

Využití najdete jak v kuchyni, tak například i v koupelně. Merivobox se často využívá v potravinových skříních, jako výsuv u dřezu nebo opět v částech kuchyně kde se pracuje s opravdu malým prostorem. 

 

Technické parametry Merivobox

Merivobox hravě unese až 40 kg při délce výsuvu 270 - 600 mm. Nosnost krásných 70 kg pak při délce 450 - 600 mm.

 

Zásuvky

Výška N - 68.5 mm

merivobox1

 

Výška M - 91 mm

merivobox2

 

Výška K - 129 mm

merivobox3

 

Výška E - 192 mm

merivobox-s-relingem

merivobox4

merivobox5

 

Výsuvný systém Legrabox

Legrabox je nejvyšší třída výsuvných systémů s kovovými bočnicemi, jakou lze zakoupit. Vnější i vnitřní bočnice jsou u tohoto typu rovné, což umožňuje si nakonfigurovat výšku bočnic dle vlastní potřeby. Jedná se opravdu o velmi vyladěný typ, který odpovídá nejmodernějším trendům. Například vnější i vnitřní boční stěny jsou rovné a na šířku mají pouhých 12,8 mm, což vytváří vysoce elegantní a minimalistický vzhled. Musíme uznat, že Legrabox si svá získaná ocenění z roku 2021 právem zaslouží.

blum-vysuvy-uvodni-obrazek

Mezi hlavní výhody Legraboxu, oproti předchozím typům, patří nejtišší chod, nejlepší synchronizace a nejlépe využívá úložnou šířku díky nejtenčím bočnicím. Bočnice může být plná a nebo s relingem. Samotná bočnice pak může být v plná nebo pouze částečně vysoká. Seřízení zásuvky v několika směrech se provádí zevnitř jednolité stěny. Vše je na torx 20 seřízení, takže nedochází k poškození seřizovacího hvězdičkového šroubu tak, jako tomu bývá například u křížového.

Legrabox může mít, jako jediný z výše popsaných, výšku F 241 mm s technologií pohybu Tip-on. Další variantou pohybu je Blumotion, Servo-drive nebo kombinace Tip-on Blumotion.

Legrabox se dodává v bílém, šedém a karbonově černém odstínu. Vybrat si můžete i speciální nerezovou úpravu, díky které na povrchu nezůstávají otisky prstů. Ty nejnáročnější zákazníci, kteří řeší vše do posledního detailu, si mohou nakombinovat rozdílné barvy uvnitř i na povrchu zásuvky.

 

Praktické využití Legrabox

Stejně tak, jako u Merivoboxu, můžete tyto výsuvy použít pod dřezem, v okrajových skříňkách, kde se operuje s velmi malou šířkou nebo ve velkých potravinových skříních. 

 

Technické parametry Legrabox

Legrabox unese až 40 kg při délce výsuvu 270 - 600 mm. Nosnost 70 kg pak při délce 450 - 650 mm.

 

Zásuvky

Výška N - 66.5 mm

legrabox1

 

Výška M - 90.5 mm

legrabox2

 

Výška K - 128.5 mm

legrabox3

 

Výška C - 177 mm

legrabox4

legrabox5

 

Výška F - 241 mm

legrabox6

 

 

Závěrem

Doufáme, že jsme vám výsuvné systémy alespoň trochu přiblížili a že se nyní dokážete rozhodnout, respektive ocenit špičkovou technologii Blum. Jak jsme totiž zmínili již výše, tyto výsuvy jsou opravdu dost kvalitní a my za ně dáme ruku do ohně.

V případě, že byste měli ještě nějaké doplňující dotazy, tak se na nás neváhejte obrátit. Denně totiž zodpovíme desítky dotazů a jsme rádi, že vám můžeme být takto nápomocni. Zároveň, pokud byste v naší nabídce nenalezli jakoukoliv položku od značky Blum, tak se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám cokoliv seženeme.