Jak vybrat výklopné a výsuvné zásuvky do kuchyně

Již žádné pracné sekání do zdi při instalaci kuchyňských zásuvek. Znáte to, děláte si novou kuchyň, přemýšlíte kam zasadit zásuvky a přitom se vám nechce narušovat váš hezký obklad. Níže uvedené zásuvky jsou vhodné i do kanceláří či obývacích pokojů. Potřebujete si například vybavit reprezentativní kancelář a nechcete nikde nevzhledné změti kabelů, které čouhají pod stolem? Pojďte se s námi podívat na různé typy zásuvek, které vám dokážou ušetřit drahocenný prostor, práci a zároveň vylepšit celkový vzhled místnosti.


vyklopne-zasuvky

 

Obsah

 

Typy zásuvek do kuchyně

Do kuchyně, respektive do kuchyňské pracovní desky, si můžete zvolit mezi tři typy elektrických zásuvek. Každý typ má své výhody a nevýhody a nelze tedy říci, která varianta je ta nejlepší. Vždy je potřeba vše individuálně promyslet a zvolit řešení na míru. Zásuvky můžete využít jak v kuchyňské lince, tak například i v ostrůvku nebo v kancelářském stole. 

 

Výklopné zásuvky do kuchyně

otevirani-vyklopne-zasuvky

 

Výklopné zásuvky do kuchyně získávají na popularitě díky své jednoduchosti a praktičnosti. Běžně se vyklápí stisknutím tlačítka nebo krytu zásuvky. Hloubku mají okolo 65 mm, což není moc, ale ani málo a je potřeba vždy před koupí zvážit, kde tato zásuvka bude položená. Jde totiž o prostor pod pracovní deskou, kam se musí zásuvka vlézt a neomezit, například mělký šuplík, v otevírání.

Mezi hlavní výhody (pouze u některých modelů) je možnost zásuvky zavřít a přitom mít připojené elektrospotřebiče. Zároveň se dají výklopné zásuvky skvěle konfigurovat a mají širší pole využití. Implementace do pracovní desky je velmi jednoduchá, stačí vyříznout kmitací či ponornou pilou obdélníkový tvar a výklopnou zásuvku do otvoru vložit.

Hlavní nevýhoda tkví v tom, že na kuchyňské lince zaberou tyto zásuvky hodně místa (oproti výsuvnému typu, který popisujeme níže). 

 

Výsuvné zásuvky do kuchyně

vysuvna-zasuvka1 vysuvna-zasuvka3

 

Výsuvné zásuvky do kuchyně jsou vhodné především do menších kuchyní, kde jsou větší nároky na použitý prostor na desce. Tento typ zásuvky je totiž situovaný na výšku, čímž zabírá na desce menší prostor, oproti výše zmíněné výklopné zásuvce.

Výsuvné zásuvky jsou jako dělané do různých rohů a hluchých míst, kde je často nevyužitý prostor jak na desce, tak i pod ní.

Mezi hlavní výhody tedy patří značná úspora na pracovní desce, dále například velmi elegantní, estetické a nevšední otevírání, kde stačí pouze zatlačit na víko a zásuvka se vám vysune nahoru.

Mezi největší nevýhodu patří fakt, že díky výsuvnému systému nelze zásuvku využít přímo nad šuplíky, jelikož se tam prostě nevejde. Zároveň je tento typ často nakonfigurován už přímo z výroby a nelze si tedy sloty individuálně upravit.

Instalace výsuvné zásuvky je velmi jednoduchá. Stačí vyříznout kruh nebo čtverec do desky, následně zásuvky do otvoru vložit a dle návody přišroubovat k desce. Pak stačí už jen zásuvky zapojit a máte hotovo.

 

Vestavné zásuvky do kuchyně

vestavna-zasuvka

 

Posledním typem jsou vestavné zásuvky do kuchyně, které jsou už celkem rozšířené a velmi oblíbené. Tento typ je pevně zabudovaný do desky a má hloubku okolo 40 - 45 mm, což je velká výhoda oproti předchozí výsuvné zásuvce, jelikož nemusíte řešit prostor pod pracovní deskou. Vestavné zásuvky lze i více nakonfigurovat. Můžete si přidat například USB nebo bezdrátové nabíjení, což jistě oceníte právě při vaření, kde potřebujete mít při ruce nabitý tablet či mobil.

Tento typ zásuvek od nás často odebírají truhláři, kteří je používají ve svých dílnách.

 

Co vám doporučujeme?

Pokud nechcete sáhnout vedle, tak se podívejte na produkty značky Design light. Jedná se o nejprodávanější značku, což je hlavně díky její vysoké kvalitě a designu. Z výklopných zásuvek můžeme doporučit tento typ, který obsahuje 2x 230 V zásuvku a 2x USB. Z výsuvných doporučujeme pak například tento typ, který po zasunutí funguje jako bezdrátové nabíjení pro váš telefon a při výsuvu obsahuje 4x 230 V, 2 x USB a 2x RJ45. V případě, že vám stačí vestavná zásuvka s elegantním designem, tak sáhněte po EIGHT bílá 2 x 230V

 

Barvy zásuvek

Veškeré zásuvky máme v několika barevných kombinacích, což vám dává možnost si vyladit design vaší kuchyně do posledního detailu. Pokud byste něco v naší nabídce náhodou nenašli, tak nás neváhejte kontaktovat.

 

Zásuvkový vypínač

Je obecně známo, že pokud odjíždíte na delší dobu mimo domov, tak je vhodné vytáhnout elektrospotřebiče ze zásuvky (kromě lednice a mrazáku). I na tento fakt výrobci myslí a některé druhy jsou doplněny o praktický vypínač, který vám ušetří práci s vytahováním a následním zapojováním kabelů.

 

Použité materiály

Výsuvné / výklopné zásuvky se nejčastěji vyrábí z plastu, hliníku nebo nerezu. Z naší zkušenosti doporučujeme nerezovou úpravu, takovéto zásuvky totiž vydrží ve skvělé kondici nejdéle ze všech. Na druhou stranu jsou dražší, kde i klasické plastové vám poslouží mnoho let.

 

Závěrem

Pevně věříme a doufáme, že vám tento krátký článek pomohl objasnit problematiku kuchyňských zásuvek a že vám pomohl s výběrem. Pokud přemýšlíte, jak vyřešit zásuvky v kuchyni a nejste si zcela jistí, tak nás neváhejte kontaktovat. Moc rádi vám osobně poradíme a najdeme nejvhodnější řešení ušité vám na míru.