Jak vybrat úchytky do interiéru?

Plánujete si zařídit kancelář, chodbu, obývák nebo kuchyni? Pokud ano, tak zcela jistě padne, ze strany truhláře, řeč na způsob otevírání jednotlivých dvířek. Je totiž hned několik možností a způsobů, které bychom rádi v tomto článku vysvětlili a přiblížili. Ať si už vyberete klasické úchytky, úchytkové lišty, knopky, rustikální úchytky nebo tip-on, tak je dobré dopředu znát jejich výhody a nevýhody a podle toho se kompetentně rozhodnout.

 

kuchynske-uchytky-uvodni-fotka

 

Ze začátku by bylo dobré ještě zmínit, že úchytky jsou jakási třešnička na dortu a dokážou značným způsobem ovlivnit vzhled vaší kuchyně. Je tedy vhodné vybírat nejen podle typu úchytky, ale i podle barev, povrchové úpravy a použitých materiálů. Co tak pozorujeme, tak aktuálním trendem se stávají úchytky vyrobené z kovu, které vypadají velmi nadčasově a jde z nich velmi elegantní pocit.

 

Obsah

 

Jaká povrchová úprava úchytky?

Povrchová úprava značně ovlivňuje vzhled samotné úchytky. V praxi se můžete setkat s lesklými, lakovanými, broušenými či matnými úchytkami. Je dobré vědět, že například matné či broušené se mnohem lépe udržují čisté, jelikož na nich nejsou vidět různé šmouhy vlivem používání.

 

Úchytky do menších prostorů

Pakliže pracujete s velmi malým prostorem, například vybavujete kuchyň do menšího bytu nebo vybavujete úzkou chodbu, tak je potřeba šetřit každých pár centimetrů. Je pak zcela klíčové, zda máte klasické úchytky vystouplé několik centimetrů do prostoru, o které můžete zavazet nebo je nějakým způsobem urazit - například řidítky kola či koloběžky. V tomto případě je vhodné vybrat úchytkové lišty, zápustné úchytky nebo TIP ON, které vám přiblížíme níže.

 

Klasické úchytky

Klasické úchytky jsou jedny z nejběžnějších na trhu a setkáme se s nimi v drtivé většině domácností. Často jsou vyrobeny z nějakého kovu a zakoupit je lze v různých roztečích (délka od šroubu ke šroubu). Klasické úchytky se montují pomocí dvou šroubů a jsou z čela dvířek vystouplé do prostoru.

Výhoda klasických úchytek je jejich pořizovací cena, velmi jednoduchá montáž, velký výběr a zároveň můžete na úchytky něco pověsit, například utěrku.

 

klasicke-uchytky 

Knopky

Knopky jsou taktéž velmi často využívané a to především u menších výsuvů nebo dvířek. Jedná se o úchytku na jeden šroub, takže je vhodné je montovat pouze na šuplíky či dvířka, kde není vysoká hmotnost, aby se zbytečně knopka na jednom šroubu z výsuvu nevyviklala. Knopky mají často povrchovou úpravu hned z několika materiálů, jako je nerez, chrom a nikl.

V praxi se s knopky často využívají v kombinaci s klasickými úchytkami. První šuplík je například vybaven knopkou a zbylé dva klasickou úchytkou.

knopky

 

Rustikální úchytky

Možnou alternativou a podskupinou ke klasickým i knopkám jsou rustikální úchytky, které máme taktéž v našem sortimentu. Rustikální úchytky se skvěle hodí například do různých chatek, postarších světnicí. Zároveň jsou velmi často využívány při renovaci starého nábytku nebo naopak u moderního nábytku, kde tyto úchytky vytvoří malý detail rustikálního vzhledu.Takovéto úchytky jsou často dělány v povrchové úpravě z porcelánu a nějakého kovu - například z bronzu.

 

Úchytkové lišty

Úchytkové lišty, někdy také jako úchytkové profily nebo narážecí úchytky, jsou další alternativou, která nabývá na své popularitě díky jednoduchému, modernímu a až minimalistickému designu. Princip ukotvení tkví v tom, že se do vrchní hrany dvířek vyfrézuje drážka, do které se následně úchytka ukotví. Pro pevnější spojení a stabilitu se pak využívá i speciální lepidlo.

Výhoda narážecích úchytek je v tom, že z pohledové části jsou vidět jen velmi nepatrně, což výrazně ovlivňuje celkový vzhled a design vaší kuchyně. Tento typ od nás často odebírají truhláři, kteří právě pracují na novostavbách, kde je velký apel na design.

uchytkove-listy2

 

Zápustné úchytky

Zápustné, někdy taky jako zadlabávací, úchytky jsou taktéž velmi estetické a oblíbené v moderních stavbách. Tento typ úchytky se montuje přímo do čela dvířek, kde se vyfrézuje drážka, do které se úchytka následně vloží a případně se přilepí lepidlem nebo se podpoří šrouby.

Výhodou těchto úchytek je fakt, že vám nikde do kuchyně nic nevyčuhuje s úchyty jsou maximálně jen o pár milimetrů vystouplé oproti samotnému dvířku. Další výhodou je fakt, že takto zapuštěná úchytka vydrží delší dobu v perfektně stabilním spojení s dvířky. Úchytka totiž nedrží jen na dvou šroubech (jako je tomu například u šroubovacích), ale má při otevírání oporu celé úchytky po obvodu drážky.

zapusntne-uchytky

 

Bezdotykové otevírání TIP ON

A to nejlepší na konec. Pokud chcete do kuchyně něco opravdu nadčasového a stylového, tak sáhněte po technologii TIP ON od značky Blum. Jedná se o způsob otevírání, kde na dvířka, případně zásuvku, stačí jen ťuknout a ona se vám sama otevře, což je velmi praktické. Představte si, že vaříte, máte umazané ruce a potřebujete něco vyhodit do koše. V tomto případě vám stačí do zásuvky jen ťuknout kolenem či loktem a zásuvka se vám samovolně otevře. 

 

tip-on-uchytky

 

Hlavní výhoda TIP ON od značky Blum tkví v tom, že si můžete opravdu skvěle vyladit design vaší kuchyně do posledních detailů. Úchytky vám nikterak nic nenarušují a navíc je to velmi praktické skrze čištění a úklid, kde vám stačí čelo dvířek snadno setřít.

Tento typ otevírání nabírá na stále větší popularitě a není se čemu divit. Je to velmi praktické, estetické, moderní a navíc značka Blum je vysoce kvalitní, čili vám vydrží řadu let. Za tento fakt dáme ruku do ohně.

Na konec bychom ještě rádi zmínili, že TIP ON, lze pořídit navíc ještě s tlumeným dovíráním, o které se postará BLUMOTION.

 

Ke značce Blum by vás mohlo zajímat



Závěrem

Pevně věříme a doufáme, že jsme vám problematiku přiblížili a případně předali zajímavé tipy, jak si můžete vaší kuchyň vybavit. I tak chápeme, že může být výběr poněkud složitý a tak kdybyste měli jakékoliv otázky, tak se na nás neváhejte obrátit. Moc rádi s vámi probereme vaší představu a navrhneme produkty, které by bylo dobré použít už jak skrze estetickou, tak i technickou stránku.