Venkovní Osmo nátěry - zaručená ochrana dřeva

Sezóna nám již úspěšně začala, což jasně vidíme v přívalu dotazů a objednávek právě na venkovní Osmo barvy. Z tohoto důvodu jsme se pro vás rozhodli napsat tento článek, ve kterém bychom vám rádi barvy přiblížili. Dozvíte se, jakou barvu použít na jaké dřevo, jaké jsou výhody a spoustu dalších důležitých informací. Pevně věříme, že následná renovace vašich zahrad, teras, plotů a pergol bude hračka. 

 

osmo-venkovni-natery-clanek

 

O Osmo barvách jsme se již obecně rozepsali v předchozím článku Osmo barvy, přírodní nátěry do interiéru i exteriéru. Pokud bychom měli udělat malou rekapitulaci, tak osmo barvy mají přírodní složení, které je založené na přirozeně se vyskytujících voscích a olejích v přírodě. Tento fakt, kdy jsou barvy zdravotně nezávadné, oceníte hlavně v případě, že máte na zahradě děti či domácí mazlíčky. Další výhodou jsou pak tzv. otevřené póry, které zabraňují vodě pronikat do dřeva, ale zároveň dovolují dřevu “dýchat”, jelikož barva nevytvoří dokonale nepropustnou vrstvu. 

 

Obsah

 

Jak zachovat dřevo dlouhodobě hezké

O dřevo je potřeba pečovat, stejně tak, jako o naši kůži. Ono vlastně i podobně funguje. Jak jsme zmínili výše, dřevo “dýchá” což znamená, že pohlcuje a zároveň vylučuje vlhkost. Aby tedy dřevo zůstalo dlouhodobě hezké, tak je potřeba mu dopřát toto dýchání, což zajistí právě Osmo nátěry. Je dobré použít olej, který prosákne dovnitř do dřeva a chrání ho zevnitř. Vosk se pak nanese na povrch, kde vytvoří elastický a porźní povrch, který chrání dřevo z vnějšku.

 

Vysoká krycí vlastnost

Osmo nátěry mají až nezvykle dobrou krycí vlastnost. Obsahují značně vyšší podíl barevných pigmentů, což má za následek vydatnější krytí i bez základního nátěru. Dle zkušenosti a našeho pozorování, s Osmo nátěry dokážete natřít až dvakrát tolik metrů čtverečních, oproti klasické barvě.

 

Terasové oleje

Osmo terasové oleje jsou vhodné pro ušlechtilé, ale i jehličnaté dřevo a nabízí se hned v několik variantách. Použít můžete bezbarvý, barevně transparentní či polomatný. Oleje můžete využít jak na samotné terasy, tak i zahradní nábytek či různé dřevěné přístřešky. Takto ošetřené dřevo bude v exteriéru odpuzovat vodu a různé nečistoty v podobě prachu, pylu či znečištěného deště. Pokud se ptáte, kolik oleje budete potřebovat, tak počítejte okolo dvou nátěrů na neošetřené dřevo. Při renovaci stačí už jen jeden nátěr a dřevo nemusíte ani obrušovat. Následně vám pak 1 litr vystačí zhruba na 24 metrů čtverečních hladkého dřeva. Pokud máte terasu ze dřeva vroubkovaného, tak počítejte, že se spotřeba zvyšuje.

 

Protiskluzový terasový olej je speciální druh oleje, který využívají převážně rodiny, aby zabránili pádu jejich ratolestí. Jedná se o jeden konečný nátěr, který se nanáší na již ošetřené dřevo nějakým pigmentovaným Osmo terasovým olejem.

 

Další produkty

Selská barva je barevně různorodá s vysoce dobrou trvanlivostí za všech povětrnostních podmínek. Zakoupit ji můžete jako krycí či polomatnou. Tuto barvu můžeme doporučit na dřevěné fasády, balkony, okna, zahradní domky nebo zahradní nábytek. Co se týče vlastnosti krytí, opět vám postačí dva nátěry na neošetřené dřevo nebo jeden nátěr na očištěný povrch v rámci renovace. 1 litr selské barvy vám vystačí na zhruba 26 metrů čtverečních.

 

Ochranná olejová lazura je velmi inovativní a spolehlivá ochrana na bázi oleje. Nejen, že prosákne do dřeva a chrání zevnitř, ale zároveň chrání i vnější povrch. Tuto lazuru můžete zakoupit transparentní či polomatnou. Využití si najde na dřevěných fasádách, přístřešcích, na balkonech či na plotech. Touto lazurou chráníte dřevo nejen proti vodě, ale zároveň i proti UV záření, řasám, plísním a houbám. Počet nátěrů je shodný jako u předešlých produktů.

 

Ochranná olejová lazura efekt se využívá hlavně u moderních domů, kde jsou zapotřebí stříbrně metalové odstíny, které jsou více exponované. Tato varianta vytváří blyštivý perleťový efekt. Lazura je barevně transparentní nebo polomatná. Využití lazury je pak shodné, jako u výše zmíněné.

 

UV ochranný olej je účelová ochrana proti UV záření. Jedná se o konečný nátěr, který se nanáší na již ošetřené dřevo. Uplatnění je především na vertikálně orientovaném dřevě, kam praží přes den slunko, jako je například dřevěná fasáda, různé přístřešky, okna, zahradní nábytek apod. Dřevo ošetřené tímto UV olejem nepodléhá šednutí, je odolnější vůči plísním, řasám i houbám a zároveň vyžaduje méně častou renovaci. 

 

Zakoupit si můžete i UV ochranný olej barevný. Tento olej v sobě obsahuje navíc pigment, který vaše dřevo více rozzáří a dodá jasnější barvy, čímž se může zdát dřevo “živější”.

 

Impregnace dřeva WR je velmi účinná hlavně proti různým rostlinným a zvířecím škůdcům, zamodráním a hnilobě. Využití této impregnace je hlavně v místech, kde je dřevo mechanicky nenamáhané a nikterak se nedotýká země. Impregnovat můžete tedy okna, pergoly, dřevěné rolety, vnější obložení či případně nábytek. Tato impregnace se využívá jako základní nátěr pro barvy na bázi oleje. U této impregnace je velmi důležitý a nutný druhý nátěr barvou, použít můžete například Osmo barvy.

 

Často se nás ptáte

Je možné kombinovat například impregraci dřeva WR a UV ochranný olej?  Ano, tato kombinace možná je. Prvně je potřeba impelentovat WR a nejpozději do týdne aplikovat ochranný UV olej. Pro maximální účinek doporučujeme UV ochranu aplikovat hned druhý den.

 

Závěr

Pevně věříme a doufáme, že jsme vám Osmo venkovní nátěry přiblížili a že vám poslouží stejně tak, jako stovkám našim dalším zákazníkům. Určitě jim dejte šanci, sami uvidíte, že se jedná o opravdu špičkové nátěry, které vám prodlouží životnost vašeho dřeva o řadu let a zároveň bude dřevo krásné. Pokud si však nejste s výběrem jistí a nevíte, jakou kombinaci nátěrů zvolit pro různé druhy dřeva, tak nás neváhejte kontaktovat. Moc rádi vám individuálně poradíme a doporučíme vám produkty, které vám udělají nejvíce parády.