Osmo barvy, přírodní nátěry do interiéru i exteriéru

Pokud jste již slyšeli o Osmo barvách, tak jistě dokážete ocenit jejich kvalitu a přírodní složení. V případě, že jste o této značce ještě neslyšeli, tak právě pro vás jsme napsali tento článek, pomocí kterého se vám pokusíme tyto nátěry přiblížit.

 

Obsah

 

Hlavní výhody Osmo barev

Přírodní složení

Pravděpodobně nejvíce kladných ohlasů dostáváme na jejich přírodní složení. Osmo nátěry jsou totiž založeny na bázi olejů a vosků, které dokážete najít ve volné přírodě. Hlavním zástupcem je slunečnicový olej, karnaubský a přesličkový vosk, lněný olej, sójový olej nebo například olej z bodláku.

Díky těmto složkám si dřevo zachová svojí přírodní hodnotu, není nikterak zdravotně závadné a zároveň šetří životní prostředí před různými chemikáliemi. Pigmenty v jednotlivých odstínech barvy jsou dokonce schváleny i pro potravinářský sektor. Ve výsledku tak nemusíte mít strach ani z přímého kontaktu barvy s těmi nejmenšími, s dětmi.

 

Otevřené póry

U Osmo barev se setkáte s takzvanými otevřenými póry. Jednoduše řečeno, oleje uvnitř barvy vyplní přirozené póry dřeva a tím je chrání před stálou a škodlivou vlhkostí. Zároveň ale nevytvoří žádný dokonale voděodolný film, takže si dřevo dokáže zachovat svojí přirozenou funkci lehkého pohlcování, ale i odevzdávání vzdušné vlhkosti. S lehkou nadsázkou by se dalo říci, že takto ošetřené dřevo dokáže “dýchat”, čímž dokáže vytvářet vhodné prostředí i pro alergiky.

 

Barva v praxi

Vedle přírodního složení jsou tyto nátěry oblíbené ještě pro své fyzikální vlastnosti. Kupříkladu nátěr dobře přilne i bez penetrace. Kvůli vysokému podílu pevných částic vám stačí jen velmi tenký nános pro vynikající krytí. Zároveň nemusíte mít strach ze stop po štětci, díky otevřeným pórům. Nátěry totiž déle a pozvolna schnou, čímž vytváří jednolitý hezký povrch. V neposlední řadě je dobré zmínit, že se barva nemusí absolutně nijak ředit.

 

Pouze lokální renovace

Může se stát, že budete někde potřebovat zrenovovat jen kus zdi, podlahy nebo nábytku. V případě Osmo nátěru lze provést jen lokální renovaci, čímž ušetříte dost času i financí. Nemusíte tedy pracně natírat celou stěnu, jako je tomu u jiných konvenčních barev.

 

Osmo barvy do interiéru

S těmito nátěry si v interiéru vystačíte téměř všude. Skvěle se hodí na kuchyňské desky, nábytek, podlahy, stěny i stropy. 

Zdravotně nezávadným Top olejem můžete ošetřit například kuchyňské linky nebo dětské hračky. Tato směs oleje a vosku je bezbarvá, transparentní a hedvábně matná. Ošetřený povrch tímto olejem je pak vysoce odolný vůči skvrnám a chemikáliím, které doma běžně využíváte. V neposlední řadě lze olej použít i na dětské hračky, jelikož je odolný vůči slinám, potu a jak jsme zmínili výše, tyto produkty jsou certifikované pro styk i s těmi nejmenšími.

Máte okna na východě a celý den vám svítí sluníčko na váš dřevěný nábytek nebo obložení? Uviwax UV protection poskytne dřevu dokonalou ochranu před UV zářením, díky kterému dřevo běžně žloutne. Stačí jen dva nátěry u dřeva bez povrchové úpravy a následně vám zůstane krásně světlé dřevo po hodně dlouhou dobu.

Bezpečnost na prvním místě, aneb pokud máte doma dřevěnou podlahu nebo dřevěné schody, tak vám vřele doporučujeme protiskluzový voskový olej. Tento nátěr zaručí ochranu dřeva a zároveň vytváří protiskluzový povrch. Na klasické podlahy pak můžete využít original tvrdý voskový olej.

 

Osmo venkovní barvy

Osmo nátěry si najdou velké uplatnění i v exteriéru. Tak jak jsme se bavili výše u interiéru, tak i venku můžete využít protiskluzový terasový nátěr, který zajistí bezpečnost například na terase. Vedle toho bude terasa i kvalitně chráněná vůči vnějším přírodním vlivům. V případě, že nemáte rodinu a nemusíte tak dbát na vysokou bezpečnost, tak pro vás máme i širokou škálu klasických nátěrů na terasu.

Olejovou lazuru využijete všude tam, kde potřebujete vytvořit odolný povrch proti vodě. Tato lazura pronikne hluboko do dřeva, které nechá dýchat, ale zároveň vytváří celkem silný vodoodpudivý efekt. Lazura je vhodná na dveře, okna, okenice, různé přístřešky, dřevěné fasády a obložení, ploty atd. 

Vedle lazury můžete využít i impregnaci na venkovní dřevo, která je speciálně navržená k ochraně proti rostlinným i zvířecím škůdcům. Impregnace je zároveň i voděodolná a doporučuje se všude tam, kde není dřevo nikterak mechanicky namáhané - pergoly, okna, ploty, případně zahradní nábytek.

 

Jak je to s údržbou?

Interier

Všechno má svojí životnost, kterou můžeme značně prodloužit správnou údržbou. Pro maximální zamezení ztráty ochrany dřeva, doporučujeme povrchy čistit pomocí Osmo Wisch Fix. Tento přípravek po vyčištění dodá dřevu opět potřebné oleje, které se v čase pomalu vytrácí. 

V případě, že potřebujete vyčistit hrubé povrchy nebo hlubší nečistoty, pak doporučujeme Osmo voskovou údržbu a čistící prostředek.

 

Exterier

Osmo nezapomíná ani na vynikající ochranu venkovních nátěrů. Pokud máte fasádu nebo nábytek z mladého dřeva, ze kterého někde vytekla pryskyřice díky UV záření, tak můžete použít velmi účinný Osmo odstraňovač pryskyřice. 

Zašedlé dřevo můžete oživit pomocí Osmo odšeďovač dřeva. Jedná se o speciální a velmi hustý gel, který dřevo do hloubky dokonale vyčistí. Na vyčištěné dřevo pak stačí dát jen nový nános oleje, který dřevo oživí a navrátí mu jeho původní sytý odstín.

Na dřevěné terasy se skvěle hodí Osmo čistící prostředek na terasy. Jedná se o velmi kvalitní čistící koncentrát, který je vhodný jak na naolejované terasy, tak i terasy bez jakéhokoliv ošetření.

 

Závěrem

Pevně věříme a doufáme, že jsme vám Osmo nátěry přiblížili a že jim vložíte důvěru stejně tak, jako stovky našich dalších zákazníků. Za tyto nátěry dáme totiž ruku do ohně. V případě, že uvažujete nad nákupem a máte nějaké doplňující dotazy, tak se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám s čímkoliv poradíme a vše vysvětlíme.