Jaké jsou výhody a nevýhody posuvných dveří?

Ať už rekonstruujete byt nebo si stavíte nový dům, tak určitě kladete velký důraz na vzhled a úsporu prostoru uvnitř místností. Ačkoliv se to na první pohled úplně nezdá, tak i samotné dveře vám dokážou ušetřit dost místa a celkově ovlivnit možnost pohybu v interiéru. Často se na nás totiž obracejí zákazníci, kteří vlastní menší byt a doslova bojují o každý kousek místa navíc. Tímto článkem bychom vám rádi objasnili výhody i nevýhody interiérových posuvných dveří a celkově vám toto téma přiblížili.

posuvne-dvere

 

Obsah

 

Jak posuvné dveře fungují

Princip posuvných dveří je jednoduchý. Oproti klasickým dveřím se neotevírají za kliku, ale posouvají se podél stěny po přidělaných kolejnicích. Dveře fungují za pomoci kolejnice a drážky na podlaze. Kolejnice je upevněná na stěně, na které jsou speciální pojezdy, které lze doplnit ještě tichým dorazem pro maximální odhlučnění. U podlahy je pak speciální vyfrézovaná drážka s trnem, který se postará o přímočarý a velmi hladký pohyb, aniž byste museli vynaložit větší sílu k otevírání.

 

Výhody posuvných dveří

Klasické dveře při otevření zaberou dost místa a to hlavně v případě, kde se křídlo dveří otevírá dovnitř do místnosti. Ve výsledku totiž za dveře nemůžete dát žádný nábytek, ani například záchodovou mísu u toalety.  Toto platí i pro malé koupelny, předsíně, komory atp.

Další velkou výhodou těchto dveří je tichý chod. Už se vám v podstatě nestane, že by vám s dveřmi někdo prásknul a taktéž se nestane, že by vám s dveřmi prásknul průvan.

 

Nevýhody posuvných dveří

Mezi největší nevýhodu posuvných dveří patří fakt, že když se dveře odsouvají podél stěny, tak tam nemůžete umístit žádný nábytek. Respektive můžete, ale musíte nechat dostatečný prostor mezi stěnou a nábytkem, aby se tam při otevírání dveře vlezly. Záleží tak čistě jen na vašem vkusu, zda se vám případná mezera líbí či nikoliv. Pakliže však neplánujete dávat nábytek hned vedle dveří, tak tuto “potíž” nemusíte vůbec řešit.

Další nevýhodou může být špatná izolace zvuku. Klasické dveře izolují zvuk mnohem lépe, čímž se hodí i více například do dětských pokojů atp. Taktéž pokud máte obě ruce plné, tak posuvné dveře nedokážete lehce otevřít pomocí loktu nebo nohou. Tento problém bývá častý například u kuchyní, kdy nosíte jídlo na stůl do obývacího pokoje.

V neposlední řadě je nevýhoda i v jejich ceně. Posuvné dveře, včetně jejich instalace, mohou být nákladnější než klasické dveře.

 

Je potřeba rekonstrukce?

Pokud máte strach z rekonstrukce, že budete muset vybourat či vysekat futra, tak vás zde uklidníme. Původní futra můžete klidně ve stěně ponechat a posuvné dveře budou fungovat správně. Obejdete se tak bez bourání, sekání a dalších složitých úprav. Pozor si však dejte na posuvná dveře do pouzdra. Tyto dveře se zasouvají do stěny, kde se bez bourání a sekání neobejdete. Na druhou stranu, pokud si plánujete postavit nový dům, tak tyto dveře už můžete zahrnout do projektu, aby se udělala dvojitá stěna, do které se dveře budou zasouvat.

Vysoce kvalitní kování na posuvné dveře do pouzdra naleznete u našeho partnera Ardea-cz.cz

 

Závěrem

Pokud uvažujete nad posuvnými dveřmi, tak jistě neprohloupíte. Posuvné dveře dodají vašemu interiéru velmi elegantní vzhled, který můžete ještě navíc vyšperkovat díky elegantnímu designovému kování. Pro dveře do 60 kg i do 120 kg pak nabízíme posuvné kování Herkules, které se vyznačuje velmi snadnou montáží. Pro milovníky rustikálního vzhledu tu máme speciální řadu rustikálního kování, které se dále rozděluje na tři typy podle použití.

Plánujete si pořídit posuvné dveře? Kontaktujte nás, rádi vám poradíme ohledně dveří, kování i samotné montáže.