Jak se správně starat o interiérové dřevo

V posledním článku jsme si ukázali, jak a proč se starat o dřevo v exteriéru. V tomto článku jsme celkem podrobně rozebrali jednotlivé přípravky, k čemu jsou určeny a jak je využít. Rozebírali jsme například impregnaci, olej, olejovou lazuru či barvu. Zároveň jsme si řekli o Osmo nátěrech, které eliminují drtivou většinu starostí v péči o dřevo.

Tento článek bude podobný, avšak s tím rozdílem, že si přiblížíme péči o interiérové dřevo, což je o trochu jednodušší díky absenci vnějších vlivů jako je déšť, mráz, UV záření a různý hmyz.

 

jak-se-spravne-starat-o-interierove-drevo-clanek

 

Obsah

 

Proč se starat o dřevo v interiéru

Není nad to, když vám kvalitní dřevo vydrží třeba i desítky let. Nejen, že vám to dokáže ušetřit nemalé finanční prostředky, ale zároveň má pak takové dřevo i jakési kouzlo a duši.

Neošetřené dřevo může díky světelným paprskům značně stárnou, šednout či se extrémně vysušovat. Takto suché dřevo je pak velmi náchylné k praskání, pukání a zároveň má velké tendence vrzat, jako je tomu například u dřevěných podlah.

 

Jak pracovat s Osmo nátěry

Osmo nátěry se nanáší vždy na nové dřevo nebo když se renovuje dřevo, které je již dříve ošetřené Osmo nátěrem. Pakliže se renovuje starší nábytek, který má již nějakou svojí ochranu, tak je potřeba tuto ochranu přebrousit až na čisté dřevo a až poté ošetřit nějakým Osmo nátěrem. Pokud byste dali na prochozenou podlahu, která má na sobě starý lak, rovnou například tvrdý voskový olej, tak by vám tento olej nechytil a materiál by se mohl rozleptat. Zároveň povrch podlahy bude díky laku uzavřený, čili se olej do podlahy nevsákne a tím pádem na povrchu popraská nebo může i lepit.

 

Ochrana schodů a podlah

Pakliže máte doma dřevěné schody, parkety, palubky atp, tak díky pravidelné a včasné údržbě budou tyto povrchy jako nové. Osmo údržbový olej skvěle oživí staré, zašlé a matné podlahy. Vedle toho funguje i jako spolehlivá prevence proti broušení a renovačním nátěrům. Frekvence nátěrů záleží vždy na míře opotřebení. Je totiž rozdíl, zda po podlaze chodíte v botách, zda zde běhá pes nebo zda se jedná o podlahu, kde se chodí v ponožkách. Co je však důležité zmínit, tak tento údržbový olej lze použít jen tam, kde je dřevo ošetřeno dalším přípravkem značky Osmo. Je to dáno hlavně složením jednotlivých produktů, aby vše správně fungovalo a dřevo se nějak nezničilo.

 

Na podlahy tvrdý voskový olej

Aby byla podlaha hezká, vyživená a měla ochranný film, který zabrání ošlapání či poškrábání podlahy, tak je na místě využít tvrdý voskový olej, který je k těmto účelům jako stvořený. V naší nabídce naleznete olej bezbarvý matný, bezbarvý hedvábný polomatný či voskový olej barevný. Takto ošetřený povrch stačí jednou za čas přetřít výše zmíněným údržbovým olejem.

 

Ochrana lišt, dveří, nosníků či obložení

Na méně mechanicky namáhaná místa můžete použít dekorační vosk Creative, díky kterému zůstane krásně vidět struktura samotného dřeva i při použití tónovaných variant. Tento vosk se používá bez předchozí povrchové úpravy dřeva nebo jako renovační nátěr. Pro plný transparentní barevný nátěr stačí jedna tenká vrstva dekoračního vosku. Pakliže chcete mít povrch více zbarvený, tak doporučujeme dva tenké nátěry. 

 

Protiskluzový olej

V praxi se často setkáváme s dotazy, co dělat s kluzkou podlahou. Tyto dotazy k nám vznáší hlavně rodiny, které mají malé ratolesti, které zbrkle pobíhají po domě. No a na tyto dotazy máme jednoduchou odpověď, respektive Osmo přišlo se skvělým řešením. Existuje voskový olej, který je zároveň i protiskluzový. Nejen tedy, že vyživí a navoskuje vaší podlahu, která bude hedvábně lesklá, ale zároveň vytvoří i ochranný protiskluzový film. Tento voskový olej lze využít jak na podlaze, tak například i na schodech.

 

Renovace a ochrana nábytku

Na dřevěný nábytek se v praxi nejčastěji využívá Osmo olejové mořidlo jakožto první nátěr a následně se po zaschnutí plocha ještě přetře tvrdým voskovým olejem, který slouží jako ochrana před špínou a  vlhkostí. Takto ošetřené dřevo bude vypadat zdravé, jeho struktura bude dobře prokreslená a bude mít výraznou barvu.

 

Ochrana kuchyňské pracovní desky a nábytku

Vedle výše zmíněné kombinace mořidla a tvrdého vosku můžete využít i top olej, který je speciálně určený na stolové a kuchyňské desky. Dokonce má i atest na styk s potravinami. Povrch ošetřený tímto nátěrem se stane přírodně matným a odolným vůči skvrnám od vaření či chemikálií používaných k čištění. Tento nátěr zároveň odpuzuje vodu, je odolný vůči oděru, nepraská a neodlupuje se díky vyšším teplotám. V nabídce máme několik druhů barevných odstínů, kde pro zachování přírodního vzhledu a téměř neviditelného ochranného filmu doporučujeme variantu natural.

 

Závěrem

Možností, jak se starat o jednotlivé interiérové povrchy je nespočet. Vždy záleží na typu dřeva, kde se dané dřevo nachází a jak je v průběhu času opotřebováno. Pevně věříme, že jsme vám ochranu interiérového dřeva alespoň trochu přiblížili a že vložíte důvěru do Osmo nátěrů stejně tak, jako stovky našich dalších zákazníků. Pakliže si nejste s výběrem vhodného nátěru jistí, tak nás kontaktujte. Moc rádi s vámi cokoliv osobně probereme.