Jak se správně starat o dřevo v exteriéru

Neustále se opakující téma životnosti produktů. Platí obecné pravidlo, že kvalitní věc dokáže sloužit i desítky let v perfektním stavu, pokud se o danou věc správně staráme. Toto pravidlo platí dvojnásob pro správně ošetřené a udržované dřevo v exteriéru. Ať už máte zahradu, terasu či dřevěný nábytek na balkoně, tento článek vám rozšíří obzory a ukáže, jak se o dřevěné povrchy správně starat, aby vám vydržely mnoho let v té nejlepší možné kondici. Nač kupovat neustále nové, když vám může jedna věc vydržet opravdu dlouho. Pojďme se tedy společně podívat co a jak. V případě, že byste měli během čtení jakékoliv dotazy, tak nás neváhejte kontaktovat, rádi s vámi osobně vše probereme.

 

jak-se-starat-o-exterierove-drevo

 

Obsah

 

Proč se starat o dřevo v exteriéru

Je dost logické, že dřevo v exteriéru vyžaduje značně vyšší požadavky na ochranu, než dřevo v interiéru. Je to dáno hlavně vnějšími faktory, jako je například vyšší vlhkost, UV záření, změny teplot a dřevokazné organismy. Tyto zmíněné faktory značně snižují životnost dřeva a právě z toho důvodu je potřeba se nad tímto tématem chvíli pozastavit a věnovat mu pozornost.

 

Co se stane s neošetřeným dřevem

Když se o dřevo nestaráte a nedodáte mu žádnou ochranu, může dojít k několika nepříznivým účinkům v závislosti na umístění a podmínkách, kterým je dřevo vystaveno. Dřevo může například rychleji stárnout a může se mu zhoršovat struktura díky dešti, mrazu i sluníčku. K tomu může začít i šedivět, blednout či dokonce i hnít, což je zapříčiněno houbovými organismy. Takové dřevo se pozvolna rozpadá, ztrácí pevnost a stabilitu. Dalším rizikem je dřevokazný hmyz a termiti, díky kterým dřevo následně opět ztrácí na své pevnosti. Posledním rizikem je pak praskání dřeva kvůli neustále se opakujícímu cyklu, kdy dřevo prvně navlhne a následně zase vyschne.

 

Druhy jednotlivých nátěrů

V dnešní moderní době existuje hned několik druhů přípravků, které lze na dřevo využít a tak by bylo dobré si je postupně trochu přiblížit.

Impregnace je ochrana dřeva, která se aplikuje vždy jako první v pořadí před ostatními přípravky. Impregnace chrání dřevo zevnitř před vzdušnou vlhkostí, deštěm a dřevokaznými škůdci.

Oleje se využívají jako skvělá ochrana proti vysychání dřeva. Pravděpodobně to znáte, někde je stará dřevěná podlaha či terasa, která velmi vrže či skřípe, což je způsobeno vysušeným dřevem. No a přitom by stačilo tak málo. Stačilo by natřít tuto terasu přírodním olejem, která by nejen přestala vrzat, ale zároveň by dřevo bylo zdravé, hezké a nepraskalo by. Je vhodné dodat, že v dnešní době se vyrábí i lazurové oleje, čili vám k ošetření stačí jen jeden nátěr, který dřevo vyživí a zároveň i ochrání před vnějšími vlivy.

Lazura se zpravidla využívá jako hlavní krycí nátěr na již ošetřené dřevo. Výhodou lazury je její přírodní vzhled - dřevo pod nátěrem není celé přebarvené, ale jsou vidět například letokruhy či struktura dřeva.

Barva je stejně jako lazura hlavním nátěrem avšak s tím rozdílem, že barva dřevo plně kryje a tak není vidět původní struktura dřeva. Barvy jsou běžně obohaceny pigmentem, který dřevo obarví a vytvoří na něm nepropustný film.

Lak je úplně poslední ochranou, která následuje po lazuře či barvě. Jedná se o průhlednou ochranu, která vytvoří na povrchu dřeva lesklou vrstvu.

Abychom udělali shrnutí této části, tak pro dokonalou ochranu dřeva je prvně zapotřebí použít impregnaci, následně můžeme využít olej pro vyživení a následně dřevo ošetříme hlavní krycí vrstvou, což je buďto lazura nebo barva. V posledním kroku lze dřevo ještě nalakovat, aby bylo lesklé a ještě lépe chráněné.

 

Zvolit lazuru či barvu?

Výše jsme si vysvětlili, co je to barva a co lazura, víte ale, jak se v praxi rozhodnout a jaký nátěr zvolit? Lazura se hodí všude tam, kde podkladové dřevo je v hezkém stavu a vy ho chcete jen zvýraznit. Takto ošetřené dřevo vypadá přirozeně, což je v dnešní době velmi moderní. 

Barvu je pak vhodné zvolit pak všude tam, kde je podkladové dřevo staré, odřené či jednoduše není pěkné. Barva takové dřevo spolehlivě překryje a zároveň si můžete barvu sjednotnotit s exteriérem.

 

Vhodná alternativa k jednotlivým ochranám

Výše jsme uvedli postup, jak by se mělo správně ošetřit každé dřevo v exteriéru. Co jsme však ještě zapomněli zmínit, tak při volbě přípravků byste si měli dát pozor na jednotlivé značky a druhy, aby vše správně drželo. Pokud vám to přijde složité a pracné, tak existuje alternativa, která zvládne všechny tyto kroky v jednom nátěru. Jedná se o Osmo nátěry a barvy, které dokážou dřevo impregnovat, vyživit a zároveň ochránit vůči vnějším vlivům. Hlavní výhoda je tedy v jednoduchosti aplikace a zároveň i v přírodním složení. Osmo lze využít na místech, kde se nachází děti či domácí mazlíčci, aniž by jim hrozilo riziko intoxikace. Tuto značku, včetně veškerých výhod, jsme podrobně rozebrali v tomto článku.  

Z Osmo nátěrů jsou naši zákazníci tak nadšení, že jim věnujeme prostor ve zbytku tohoto článku.

 

Tipy na kvalitní exteriérové barvy

Pokud jste se rozhodli, že pro nátěr využijete barvu, tak vám s čistým svědomím můžeme doporučit tuto Osmo bílou okenní barvu či Osmo selskou barvu, u které si můžete vybrat z řady pigmentů. Tyto barvy využijete hlavně na oknech, dveřích, dřevěných fasádách, balkonech, pergolách, zahradních domcích a na dřevěném zahradním nábytku. Pakliže bychom to měli říci jednoduše, barvy využijete všude tam, kde dřevo není mechanicky namáháno otěrem - nechodí se po něm. Na podlahy barva není optimální a je lepší sáhnou spíše po oleji, o kterém píšeme níže. 

Tyto barvy jsou velmi odolné, netvoří na dřevě puchýřky, barva se neodlupuje a jako bonus je zdraví nezávadná díky přírodnímu složení. Barva má vydatnost okolo 26m2 na jeden litr, kde doporučujeme dva nátěry u dřeva, které nebylo předtím nikterak ošetřeno. U renovace stačí už jen jeden nátěr, který spolehlivě dřevo překryje.

 

Tipy na kvalitní exteriérové oleje

Osmo nabízí i speciální oleje či olejové lazury. Například ochrannou olejovou lazuru lze využít u dřevěných fasád, balkónů a plotů. Lazura dřevo zevnitř vyživí a zároveň dodá dřevu potřebnou ochranu proti povětrnostním vlivům, plísním a škůdcům. Tuto lazuru nabízíme hned v několika odstínech, který je vždy vhodné zvolit dle odstínu dřeva. Vydatnost této lazury je okolo 26 m2 na jeden litr. Na ošetřené dřevo vám stačí jeden nátěr, na neošetřené dřevo budete potřebovat nátěry dva.

Další produkt, který se v praxi často využívá je terasový olej. Tyto oleje jsou speciálně určené právě na terasy s tím, že podle odstínu a druhu dřeva je potřeba vybrat i správný olej. Takto ošetřená terasa vám vydrží mnoho let v krásném stavu a navíc nehrozí, že by vám někde něco vrzalo či praskalo. Vydatnost těchto terasových olejů je okolo 24 m2 na jeden litr s tím, že úplně nové a neošetřené dřevo je potřeba natřít dvakrát. Pokud je dřevo již ošetřené, tak stačí nátěr jeden a poté pro oživení je vhodné jednou za rok (či za dva roky) dřevo opět přetřít.

 

Závěrem

Jak již z článku vyplývá, pokud chcete mít na své zahradě, terase či pergole krásné a zachovalé dřevo, tak je potřeba mu dopřát patřičnou péči. Zda se vydáte cestou jednotlivých přípravků nebo zvolíte Osmo nátěry je již zcela na vás. V naší nabídce naleznete kompletní škálu barev, laků a olejů. V případě, že si nyní nejste jisti, jaký produkt zvolit, tak se na nás neváhejte obrátit, rádi vám osobně poradíme a vybereme pro vás to nejlepší řešení.