Dekorativní panely na zeď

Interiérový design jde neustále kupředu a zároveň otevírá spoustu nových možností, jak si svůj byt či dům uzpůsobit k obrazu svému. V tomto článku si řekneme něco málo o dekorativních panelech na zdi, které nabývají na stále vyšší oblíbenosti mezi našimi zákazníky. Důvodů tohoto úspěchu je hned několik. Pojďme se tedy na toto téma podívat pod drobnohledem.

 

dekorativni-lamely-na-zed-uvodni-fotka

 

Obsah

 

Co jsou to dekorativní panely na zeď

Ve většině případů se jedná o různé laťky a lamely, které jsou vyrobeny nejčastěji ze dřeva, lamina či dalších materiálů. Dekorativní panely mohou zároveň být ale i čalouněné, kde jsou na svém povrchu potaženy kůží či jinou měkkou tkaninou. Čalouněné panely lze zakoupit ve formě různých geometrických tvarů jako jsou čtverce, obdélníky atd.

 

Funkce dekorativních panelů

Hlavní funkce těchto panelů je dekorace místnosti. Díky desítkám, až stovkám různých druhů, materiálů, barev i tvarů si dokážete místnosti dost uzpůsobit k obrazu svému. Zároveň dokážou panely pohltit ozvěnu či část nadměrného hluku. Místnost vybavená těmito panely tak působí klidněji. Pozor ale, tlumení hluku není primárním důvodem, proč byste si je měli do svého domova pořídit. Je to jen jakýsi drobný bonus, který reálně nemusíte ani postřehnout. Co však postřehnete, je velmi zajímavý a moderní vzhled.

Dále by bylo dobré ještě zmínit skvělé izolační schopnosti v případě čalouněných panelů. Tyto panely dokážou částečně zadržet teplo v místnosti, což se může projevit na spotřebě tepla - hlavně v zimních měsících.

 

dekorativni-lamely-na-zed

dekorativni-lamely-na-zed2

Montáž dekorativních lamelových panelů

Pakliže se rozhodnete pro lamelové dekorativní panely, tak máte hned několik možností, jak je přidělat na zeď.

 

Montáž pomocí vysokopevnostního lepidla

Při této metodě se lepí lamely přímo na zeď pomocí vysokopevnostního lepidla. Je zde však nutné, aby zeď byla čistá a rovná, aby vám tam lamely dobře držely. Před zakoupením lamel s touto montáží doporučujeme zeď otestovat, ať máte jistotu, že vám tam budou opravdu držet. Otestovat můžete například pomocí vodováhy nebo nějaké tyče. 

V naší nabídce zatím naleznete pouze tento druh panelů, které se připevňují pomocí lepidla. Jednotlivé panely mají šířku necelých 120 mm a je potřeba je ukončit vždy ukončovací lamelou pro nerušivý a elegantní vzhled.

K samotnému lepení využijte nějaké opravdu pevné a ověřené lepidlo, aby se vám nestalo, že vám lamely svévolně popadají. My například využíváme toto montážní lepidlo na obkladové panely, které jsme si sami otestovali a jsme s ním nadmíru spokojení, tak ho nabízíme dále i našim zákazníkům.

 

Montáž pomocí šroubů

Další méně častou alternativou je montáž na zeď pomocí šroubů. Samotná montáže je vcelku jednoduchá, vrtáte přímo do lamel. Při této montáži doporučujeme vrtat v horní, středové i dolní části, aby lamely opravdu dobře držely a nehrozilo vytrhnutí ze zdi. Pakliže bychom měli zhodnotit tento druh montáže, tak se spíše přikláníme k uchycení pomocí lepidla, jelikož vám nebudou šrouby narušovat minimalistický vzhled lamel.

 

Montáž pomocí vyrovnávací latě

Pakliže máte doma křivou zeď a rádi byste si domů nainstalovali tyto dekorativní panely, tak nezoufejte, i pro vás máme řešení. Stačí na zeď namontovat vyrovnávací latě, na které následně navrtáte či přilepíte lamelové panely. Ze zkušenosti doporučujeme mít latě od sebe okolo 50 cm, čímž vám vznikne jakýsi rošt, na který pak snadno panely přidáte.

 

detail-lamel

 

Montáž dekorativních čalouněných panelů

U čalouněných panelů máte dvě možnosti, jak je přidělat. Opět můžete využít vysokopevnostní lepidlo, kdy panely přiděláte natrvalo nebo můžete využít suchého zipu, což je velmi praktické řešení skrze pozdější čištění nebo výměnu. Funguje to tak, že na zeď i na panel nalepíte suchý zip a kdykoliv pak potřebujete panel vyčistit či vyměnit, tak je stačí sloupnout a následně opět k sobě přichytit. 

Jedná se o velkou výhodu hlavně v momentě, kdy máte doma domácí mazlíčky nebo malé děti. Může se stát, že se nějaký panel poničí a vy tak můžete tento jednotlivý panel vzít, vyhodit a nahradit ho novým.

TIP: Při lepení s lepidlem si dejte opravdu velký pozor, aby vám lepidlo nezateklo na svrchní tkaninu, kde by pak byly vidět fleky. Zároveň je však potřeba použít dostatečnou vrstvu lepidla, aby vám panely svévolně neodpadávaly.

 

Kvalitní materiály a dlouhá trvanlivost

Do naší nabídky jsme naskladnili pouze ty lamelové panely, které jsme vyhodnotili jako velmi kvalitní, dobře vypadající a které se zároveň prodávají za rozumné ceny. Například lamely Lamelio jsou vyrobeny z recyklovaného plastu a následně potaženy fólií s věrnou imitací dřeva. V praxi na první pohled nerozeznáte, zda jde o dřevo či imitaci dřeva. Výsledkem je tak lehký, avšak velmi mechanicky odolný i otěruvzdorný materiál. 

 

Kde všude lze dekorativní panely využít?

Panely z naší nabídky mají celkem široké pole využitelnosti už kvůli faktu, že jsou plně voděodolné. Využít je tak můžete kdekoliv v interiéru, ať se už jedná o obývací pokoj či koupelnu, kde je vysoká vlhkost. Zároveň je lze využít i v okolí bazénů, ve wellness centrech atd. Pozor si však dejte na využití venku. Tyto panely totiž nemají UV ochranu, čili je nedoporučujeme využívat venku, kde na ně bude svítit sluníčko. Lamely mohou vyblednout a ztratit svůj elegantní vzhled.

Co se týče čalouněných panelů, ty můžete využít například v ložnici nebo v dětském pokojíčku jako čelo postele. O panely se můžete opřít, čímž vás nebudou studit záda od zdi a zároveň nedochází ke znečištění samotné zdi. Panely můžete využít i v obývacím pokoji či v kanceláři, což je vhodné zejména pro ty kanceláře a profese, kde jsou vysoké stropy, málo nábytku a zároveň se hodně telefonuje - prostě tam, kde jsou horší akustistické podmínky.

 

Závěrem

Pokud se vám lamelové panely líbí, tak věříme, že s výsledkem budete nadmíru spokojení. Jedná se o velmi moderní a hezký prvek, který dokáže váš domov či kancelář posunout vizuálně na úplně jinou úroveň. V případě, kdy uvažujete nad panely hlavně z praktického hlediska, jako je drobné tlumení zvuku, či jako ochrana zdí před dětmi, tak sáhněte spíše po čalouněných. 

Možností, druhů a typů panelů je nespočet. Kdyby vás tedy cokoliv zajímalo, tak se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám osobně poradíme, ať máte s montáží i výběrem co nejméně starostí.