Jak vybrat dřez do kuchyně

Plánujete rekonstrukci kuchyně nebo si tvoříte bydlení snů? Vedle výběru správné kuchyňské linky, dvířek, výsuvů a košů je potřeba správně vybrat i kuchyňský dřez, který je nedílnou a často využívanou komponentou v kuchyních. V tomto článku bychom vás rádi provedli výběrem, kde vám podrobně vysvětlíme, jaký dřez si vybrat, z jakého materiálu, co přináší jaké výhody a taktéž nevýhody. Po přečtení tohoto článku byste měli mít jasno a kdyby náhodou ne, moc rádi vám poradíme a zodpovíme individuální otázky.

 

jak-vybrat-kuchynsky-drez

 

Obsah

 

Kuchyňské dřezy slouží hlavně k umývání nádobí - pokud nemáte doma myčku nádobí a pak na oplachování potravin. Někdo na dřezu s využitím prkénka krájí i maso či další potraviny, kde lze prkénko pak jednoduše opláchnout a tím udržovat kuchyňskou linku v čistotě. Někdo další zase do dřezu odkládá horké hrnce či další nádobí a tak již určitě chápete, že dle způsobu využití dřezu a možnosti opotřebení existuje hned několik druhů, které se liší svými vlastnostmi a pro každého bude vhodné něco jiného.

 

Kuchyňské dřezy podle materiálů

Na českém i zahraničním trhu existuje hned několik různých materiálů, ze kterých se kuchyňské dřezy vyrábí a dodávají do domácností. Pojďme se tedy společně podívat na jednotlivé druhy a říci si k nim základní informace.

 

Keramické dřezy

Ještě jste neslyšeli o keramických dřezech? Keramika vypadá velmi moderně, elegantně a evokuje něco prémiového. Zároveň je extrémně odolná vůči vysokým teplotám, takže se nemusíte strachovat, že když na dřez či odkapávač položíte horký hrnec nebo do dřezu vylijete horkou vodu či olej, že by se s povrchem něco stalo. Keramika je po této stránce ještě více odolná než například žula či nerez a to je už opravdu co říci.

 

keramicke-drezy

 

Keramika je taktéž velmi odolná vůči různým chemikáliím, čistícím prostředkům, či dokonce kyselinám a louhům. Zároveň ji lze jen stěží poškodit mechanicky - například škrábanci, jelikož je velmi tvrdá. Teoreticky na dřezu můžete rovnou krájet a nemusíte se bát, že byste dřez nějak poničili. V praxi to však nedoporučujeme skrze otupení nožů.

Další nespornou výhodou keramiky jsou její zdravotně a hygienicky nezávadné vlastnosti. Keramické dřezy se dodávají jako celistvé bez jakýchkoliv spár. Samotný povrch je pak díky glazuře naprosto neporézní a hladký, což jistě oceníte při velmi snadném čištění. V neposlední řadě jistě oceníte velmi širokou nabídku barevných odstínů těchto dřezů, takže vám nebude dělat problém si kuchyni hezky sladit.

Na závěr, abychom keramické dřezy jen nevychvalovali, tak by bylo dobré zmínit i jejich nevýhody. V první řadě jsou dražší, než další materiály a nelze je různě opracovávat na místě montáže. Další velkou nevýhodou je fakt, že ačkoliv je keramika velmi odolná vůči poškrábání, tak pád těžkého předmětu na tento dřez může být fatální, kdy se dřez snadno poničí.

 

Nerezové dřezy

Druhou nejčastější a nejoblíbenější volbou jsou dřezy nerezové. Jedná se o klasiku, která svým vzhledem působí neutrálně a hodí se téměř do každé kuchyně - nikdy nic s tímto dřezem nezkazíte. Nerez je sama o sobě vysoce odolná vůči korozi, různým chemickým a čistícím prostředkům a zároveň je taktéž velmi odolná vůči vysokým teplotám. Oproti keramice se pak nemusíte bát, že když nechtěně něco do dřezu upustíte, že by se vám rozlomil. Na druhou stranu je potřeba si koupit dřez, který má dostatečnou tloušťku materiálu. Jako zcela bezpečný a odolný se považuje tloušťka alespoň 0,6 mm. U tenčích, například pod 0,5 mm, již hrozí riziko poškození.

nerezovy-drez-s-odkapem

No a jaké jsou nevýhody nerezových dřezů? Moc jich není, ale mezi ty hlavní patří například velmi vysoké riziko poškrábání a drobných oděrek. Takový dřez pak pod určitým úhlem vypadá nevzhledně a opotřebovaně. Další nevýhodou, hlavně u leštěné nerezi, je shlukování vody na dřezu, kde po uschnutí vznikají nevzhledné fleky. Z tohoto důvodu je zapotřebí leštěné nerezové dřezy vždy pořádně vytřít dosucha. Jistým řešením může být výběr matného nerezového dřezu nebo s mikrostrukturou, kde po zaschnutí nejsou kapky nijak zvlášť vidět. Zde je ale zase potřeba počítat s tím, že se na tomto povrchu usazují bakterie a zároveň se i hůře udržuje, než klasický lesklý povrch.

Závěrem, nerezový dřez je velmi praktický s dobrým poměrem cena / výkon. V dnešní době lze sehnat i dřezy, které vypadají velmi luxusně a nadčasově. Pokud vám tedy nevadí lehce horší úklidové podmínky u dřezu s mikrostrukturou a zároveň máte strach z rozbití keramického dřezu, tak nerez pro vás může být dobrým východiskem.

 

Granitové dřezy

Dnešním trendem číslo jedna jsou granitové dřezy, které si získávají na stále větší oblibě. Granitový dřez je vyrobený z žulové a křemenné drtě, ve které je obsaženo akrylátové pojivo a v neposlední řadě i barvivo. Díky tomuto barvivu existuje velmi široká škála všech možných barevných odstínů, což vám umožní dřez sjednotit s celou kuchyní. Tento typ dřezu je velmi odolný a přebírá vlastnosti i vzhled přírodního kamene. Granit je vcelku těžké poškrábat a když už se náhodou stane, tak škrábance nejsou skoro vidět díky jeho struktuře. Zároveň oproti keramice nabízí velkou odolnost i při pádu těžších předmětů na tento dřez. Málokdy se stane, že by se vám dřez nějak poničil, je opravdu velmi odolný.

granitovy-drez

Další výhodou je fakt, že granitové dřezy tlumí značně více hluku při mytí nádobí, než například nerezové dřezy, kde když myjete nějaký hrnec či talíře, tak můžete vytvářet zbytečně vysoký kluk.

Závěrem, granitové dřezy začínají být velmi populární a není se vůbec čemu divit. Navenek působí velmi elegantně, až lehce rustikálně, jsou velmi odolné a nabízí široké množství odstínů. Pakliže se rozhodnete pro tento dřez, tak si dejte pozor, aby byl dřez skutečně vyrobený z granitu a nejednalo se pouze o napodobeninu. Na trhu jsou totiž i méně kvalitní dřezy vyrobené často z plastu, které mají jen povrchovou granitovou úpravu.

 

Tectonitové dřezy

Tectonitové dřezy jsou podobnou alternativou ke granitovým dřezům, avšak namísto kamenné drtě jsou složeny ze syntetického materiálu s příměsí skelných vláken. Pakliže jste zastánce ekologie, tak vás jistě mile překvapí, že tento typ dřezu je 100% recyklovatelný. Stejně jako granitový dřez je velmi odolný vůči menšímu poškrábání a zároveň je odolný vůči běžným chemikáliím a čistícím prostředkům. Na druhou stranu je tento dřez již méně odolný vůči vysokým teplotám, jelikož se jedná v podstatě o druh plastu. Je tedy potřeba dávat pozor, kam stavíte horké hrnce nebo nelít do tohoto dřezu horkou vodu či olej. Vedle toho si tento materiál neporadí s hlubšími vrypy a škrábanci, které jsou pak ve dřezu vidět.

tectonilove-drezy

 

Typy kuchyňských dřezů

Aby to nebylo tak jednoduché, tak lze dřezy ještě roztřídit do několika kategorií dle typu. Prvním typem je klasický jednodřez, který se hodí hlavně do domácností, které disponují myčkou nádobí a vy potřebujete vždy jen něco rychle opláchnout - například maso, ovoce atd.

Dalším typem je dřez s odkapem, který se hodí do menších domácností či na různé chaty, kde není potřeba umývat tolik nádobí a zároveň potřebujete šetřit místo. V tomto případě je pro vás tento dřez jako ušitý, jelikož umyté nádobí můžete pohodlně skládat nad dřez s otvory na odtok vody.

Poslední variantou jsou pak dvojdřezy, které se hodí do větších domácností, které nemají myčku nádobí. V jednom dřezu lze umývat nádobí a ve druhém dřezu nádobí skládat. Taktéž je možné v jednom dřezu umývat hodně špinavé nádobí a ve druhém ho jen oplachovat.

 

Závěrem

Ať si už vybíráte dřez do domácnosti nebo někam na chalupu, tak je potřeba vždy zapřemýšlet nad jeho využitím. Budete tam pouze oplachovat potraviny? Pak vám bude stačit jednodřez. Budete ve dřezu umývat nádobí nebo máte větší domácnost? Pak bychom vám doporučili spíše dvojdřez.

Druhým rozhodovacím parametrem je volba materiálu. Do domácností, kde je kladen velký důraz na kvalitu i design kuchyně, bychom doporučili keramiku nebo spíše granit. Pak už záleží zcela na vás, který dřez se vám více líbí. Berte však na vědomí, že keramika je náchylná na větší nárazy nádobí, čili pokud doma máte děti, tak pro vás bude možná lepší granit.

Nerezové dřezy jsou pak vhodné na místa, kde jsou omezeny budgety na rekonstrukci, jelikož jsou značně levnější. Naši zákazníci tyto dřezy využívají především na různých chatkách či malých apartmánech.

Pevně věříme a doufáme, že jsme vám problematiku ohledně dřezů alespoň trochu přiblížili. Pakliže vás napadne ještě nějaký dotaz, či si stále nejste jistí s výběrem, tak se na nás s důvěrou obraťte. Moc rádi vám osobně poradíme.