Jak vybrat odpadkový koš do kuchyně

Zařizujete si novou kuchyň? Jistě již máte nějakou představu, kde bude jaká skříňka, typ zásuvek a mnoho dalšího. Možná jste se ještě pozastavili nad odpadkovým košem, aneb zvolit koš klasický, vestavěný nebo na pedál? Podobných dotazů se v poslední době rodí celkem dost, tak jsme se rozhodli na toto téma napsat článek, kde vše vysvětlíme.

 

odpadkovy-kos-blanco

 

Než ještě ale začneme, pokud stále tápete, jak vybrat zásuvky do kuchyně, tak jsme pro vás sepsali přehledný článek včetně praktického využití. Zároveň by vás mohlo zajímat, jak vybrat úchytky do kuchyně - existuje totiž hned několik druhů, které se liší svým designem i praktičností. No a pokud vás zajímají výsuvné systémy Blum, kde na skříňku stačí jen ťuknout a ona se vysune, tak na ty jsme specialisté.

 

Obsah

 

Typy odpadkových košů

Jako první by bylo dobré si říci, že není odpadkový koš jako koš. Na trhu existuje hned několik druhů, které se liší svým designem a pak funkčností, což ovlivňuje váš komfort v kuchyni. Pojďme si je tedy představit.

 

Bezdotykové koše

Mezi hlavní výhodu tohoto typu patří skvělá hygiena. Bezdotykový design umožňuje otevírat víko odpadkového koše bez fyzického kontaktu, což rapidně snižuje přenos všudypřítomných bakterií. Zároveň i obsluha je velmi snadná, stačí přiblížit ruku k senzoru a koš se automaticky otevře. Některé modely lze dokonce ovládat i hlasem. Další nespornou výhodou je velmi moderní a estetický vzhled. 

Napájení bezdotykového koše je možné buď rovnou ze sítě nebo za pomoci baterií, což bereme jako malou nevýhodu. Máte tak v domácnosti další elektrospotřebič, o který se musíte starat. Na druhou stranu, pokud máte v blízkosti koše zásuvku, tak je problém vyřešen. Další menší nevýhodou může být určitá hlučnost koše. Otevírání je totiž založeno na malém motorku, který může být určitým rušivým elementem. Pokud tedy vybíráte koš, určitě se zaměřte i na jeho hlučnost, kde okolo 50 dB se považuje koš za celkem tichý.

 

Vestavné koše

Vestavné odpadkové koše, někdy taktéž jako výsuvné koše pod dřez, jsou naprosto ideálním řešením hned z několika důvodů. Tím prvním a hlavním důvodem je fakt, že koš je skrytý a tak nenarušuje design kuchyně - výsledkem je velmi moderní vzhled kuchyně bez rušivých elementů. Dalším pádným důvodem je eliminace zápachu a čistší prostor okolo koše.  Často se totiž stává, nebo teda u nás doma, že členové rodiny při vyhazování nějakých odpadků, omylem vyhodí i něco bokem. Krásným příkladem je například vyhazování zbytků z prkénka na krájení, vysypávání čajových sítek nebo zbytků kávy z kávovaru apod. Tyto zbytky se pak snadno rozšlapou po celé kuchyni, kde když si pořídíte vestavný koš, tak tomuto celkem účinně zamezíte. No a když už někdo něco rozsype vedle, tak vše zůstane uvnitř skříňky, ve které je zabudovaný koš.

 

odpadkovy-kos-blanco-pod-drezem

 

Dalším argumentem pro pořízení vestavného koše je například úspora místa v kuchyni. Vestavné koše u nás poptávají i zákazníci s menší kuchyní, kde je zapotřebí řešit každý centimetr místa. 

Vedle těchto výhod je dobré ještě zmínit samotné otevírání. Vestavné koše lze otevírat buď pomocí klasické úchytky nebo pomocí servodrive - bezdotykového otevírání. Do dvířek stačí ťuknout nohou a skříňka s košem se vám samovolně otevře, což má skvělé uplatnění, pokud máte zrovna špinavé ruce. Následně ho můžete opět zavřít pomocí nohy bez sebevětších potíží. Druhou možností otevírání je namontování koše přímo na dvířka.

U výsuvného koše si však musíte dát pozor na jeho umístění a plánovat dopředu - ideálně už v moment, kdy plánujete celou kuchyň. Zároveň byste měli při plánování vědět, jaký model koše použijete, jelikož každý je trochu jinak velký a zároveň může mít odlišný způsob otevírání. Některý má kolejničku, některý se otevírá spolu se šuplíkem atd. Podle výše zmíněných parametrů vám pak musí truhlář situovat skříňky. Pakliže již kuchyň máte a rádi byste doma měli právě tento typ koše, tak nás neváhejte kontaktovat. S výběrem a implementací vám dokážeme poradit.

V naší nabídce máme hned čtyři značky, se kterými jsme nadmíru spokojení. Pro naše zákazníky se snažíme najít vždy to nejlepší za rozumnou cenu. Vybrat si můžete ze značek jako je Blanco, Franke, REJS, CEMUX a Sinks. Každá značka je trochu jiná a nabízí jiné typy košů. Koše se často liší svým objemem a počtem nádob, kde každá nádoba má rozdílný objem. Dalo by se tedy říci, že si svůj koš můžete nakonfigurovat. Tato možnost je naprosto geniální v případě, kdy chcete váš odpad zodpovědně třídit. Máte tak jednu hezkou zásuvku, která obsahuje například dva nebo tři koše pro snadné třídění. Tyto nádoby pak lze ještě opatřit víkem, což je velmi praktické například u směsného odpadu - ze zkušenosti dokáže víko odfiltrovat ještě více zápachu a malých mušek.

 

odpadkovy-kos-blanco-trideni

 

odpadkovy-kos-blanco-umyvani

 

V neposlední řadě je dobré ještě zmínit, že koše se liší ve velikosti modulů, které se pohybují od 300  - 600 mm. Velikost modulu znamená venkovní rozměr skříňky, kde se počítá se standardní tloušťkou lamina 18 mm na každé straně. Čili pokud máte skříňku o velikosti cca 300 mm, padne tam 300 mm koš, který bude mít reálně okolo 264 mm - po odečtení lamina na stranách. Pro atypické skříňky máme i pár kousků nad 600 mm.

Berte prosím na vědomí, že menší koš lze vložit i do větší skříňky, jen tam budou mezery. Naopak to nelze, například 400 mm koš (který má reálně okolo 364 mm díky tloušťce lamina) nedáte do 300 mm skříňky.

Možností, typů a rozměrů je mraky, čili kdyby vám nebylo cokoliv jasné, tak se na nás můžete obrátit. Rádi s vámi zkonzultujeme přímo vaší kuchyni a najdeme optimální řešení.

 

Pedálové koše

Pedálový koš je asi nejčastější variantou, kterou jsou vybaveny české domácnosti. Způsob otevírání koše je za pomoci pedálu, který stačí sešlápnout. Hlavní výhoda je opět ta, že nemusíte na víko vůbec sahat, což jistě oceníte při vaření. Mezi další výhodu patří dobrý poměr cena / kvalita a komfort při používání. Na druhou stranu, mezi nevýhody patří občasná poruchovost pedálu - měl by být z dostatečně odolného materiálu, pak časté bouchání víka o zadní čelo skříňky a hlavně fakt, že narušuje vzhled kuchyně.

 

Koš s ručním otevíráním

Klasické koše, které určitě znáte. Mezi tyto koše patří otevírání pomocí víka, které manuálně zvednete nebo pomocí výklopného víka. Tento typ koše je asi nejrozšířenější, kde stačí na víko zatlačit, ono se zhoupne a vy tak můžete něco vyhodit. Nevýhoda všech těchto košů je hlavně v tom, že na koš musíte neustále sahat nebo ho otevírat pomocí odpadků. Výsledkem je pak špinavý koš či nehygienické prostředí, pokud potřebujete při vaření něco vyhodit.

 

Závěrem

Ačkoliv se to nemusí hned na první pohled zdát, tak i samotný výběr koše může být trochu problematický. Hlavně v případě vestavného, kde je potřeba koši uzpůsobit skříňku, případně najít dobře padnoucí koš. Na druhou stranu, volba koše tohoto typu je vážně stylová a hlavně praktická. Sami máme doma tento koš a nemůžeme si ho vynachválit. Za nás mnohem zajímavější řešení, než mít koš někde na zemi v prostoru kuchyně. Pakliže se rozhodujete, jaký koš vybrat, a máte nějaké otázky, tak se na nás neváhejte obrátit. Moc rádi vám osobně poradíme.