Jak vybrat kuchyňská dvířka? Existuje hned několik druhů

Kuchyňská dvířka bezesporu udávají celkový styl kuchyně, který pro interiér vybereme, a to od stylů rustikálnějších, po styly modernější. Je nám více než jasné, že v dnešní době, kdy si můžeme vybrat z neomezeného počtu materiálů a povrchových úprav, je těžké si vybrat.  V dnešním článku se proto blíže podíváme na druhy kuchyňských dvířek, na výhody a nevýhody použitých materiálů, jejich cenové zařazení a možné povrchové úpravy. 

 

jak-vybrat-kuchynska-dvirka (1)

 

Obsah

 

Jak vybrat kuchyňská dvířka?

Odpověď na otázku, jak vybrat vhodná kuchyňská dvířka pramení z více faktorů. První z nich je finanční rozpočet, druhým je celkový styl kuchyně nebo interiéru. V případě dotazů se nás samozřejmě neváhejte kontaktovat a my Vám se vším rádi poradíme. A teď se pustíme do jednotlivých typů. 

 

Akryl lesk

Akryl je alternativním řešením lakovaných dvířek, jelikož díky jeho zpracování působí jako kvalitně nanesený lak. U lesklých úprav povrchů mají až zrcadlový vzhled, u matných naopak nabývají hluboké matnosti s vysokou odolností vůči otiskům. Za jedinou nevýhodu akrylátu lze považovat fakt, že se nedá ohnout přes hranu, tudíž není možná varianta dvířek s oblou hranou. Akryl lesk se často používá v moderních kuchyních, kde jsou přítomny jednoduché ostré hrany. Dvířka se dodávají v hladkém provedení a nelze je vytvořit s výplní.

kuchynska-dvirka-akryl-glass

 

Akryl mat 

Tento typ dvířek je v současné době velice trendy. Převážně jsou vyráběny z materiálu senosan, a to od zahraničních výrobců. Jeho povrch je extra hladký a navíc odolný vůči otiskům, a taktéž je cenově dostupný. Přestože se řadí mezi levnější materiály, jeho vyhotovení je špičkové a velice dobře se čistí. Na údržbu je ale potřeba používat vybrané prostředky.

kuchynska-dvirka-akryl-matt

 

Lak (lakovaná dvířka) 

Pokud jste milovníci moderního interiéru, určitě si můžete vybrat z neomezených barevných variant lakovaných dvířek. Vyrábí se jak v lesklém, tak v matném provedení. Mezi výhody laku patří jeho nadčasovost a luxusní vzhled a snadná udržitelnost díky hladkému povrchu. Bohužel lakované povrchy jsou náchylnější k poškození a pohybují se ve vyšší cenové kategorii. Níže představujeme dvě podkategorie laku - a to Supermat a Nano Lak. V případě menších poškození se dá porušený povrch rozleštit a opravit, aby nebylo nutné kupovat nová dvířka.

 

Supermat a Nano Lak - stříkaná dvířka 

Pokud máte doma malé děti, které rády osahávají veškeré povrchy, určitě Vám tato dvířka přijdou vhod. Materiál nepřitahuje prach, je voděodolný a snadno se čistí. Nano Lak se liší od standardního matu tím, že neobsahuje mikroskopické struktury, ve kterých by se držely nečistoty či mastnota – super zpráva pro všechny členy domácnosti. Obrovským pozitivem je široký výběr barev dvířek.


Dýha a masiv 

Pokud hledáte do interiéru rustikálnější, venkovské a přírodnější prvky, vhodnou volbou bude bezesporu dýha či masiv. Vybrat si můžeme z různých odstínů mořidel, a to bez nebo s efektem patiny. Tradiční povrchová úprava laky se nyní nahrazuje přírodními vosky a oleji. Možností úprav dvířek je mnoho, proto bude spokojený i ten nejnáročnější zákazník – neváhejte nás kontaktovat s výběrem. 

 

Fólie

Fóliovaná dvířka představují cenově dostupnou variantu. Před nanesením samotné fólie lze vyfrézovat (ale i nemusí) do desky různé tvary, které potěší i nadšence rustikálních interiérů. Pokud jsou ale dvířka teplotně namáhána (např. jsou použita v blízkém sektoru u trouby) a taktéž na nich chybí krycí lišty, může docházet k deformaci folie nebo dokonce k jejímu odlepení. Mezi výhody patří široká nabídka tvarů, barev a dřevo dekorů.

kuchynska-dvirka-foliovana

 

Dvířka z laminovaných desek (LDTD)

Laminová dvířka určitě patří k nejlevnějším materiálům do kuchyně. Vysoká životnost a nepřeberný počet barev, dekorů a struktur je taktéž plusem. Díky ABS hraně, kterou je ohraněné lamino, je tento materiál velice odolný vůči nasáknutí a nabobtnání. Vyrábí jak v matném, tak lesklém provedení a v současné době dokážou dokonale napodobit strukturu masivního dřeva. 

 

Závěrem

Jsme si vědomi, že výčet materiálů na dvířka je velice obsáhlý, i přesto věříme, že Vám tento článek pomohl v základním rozhodnutí pro Váš budoucí vysněný interiér. Neváhejte nás kontaktovat s možnými dotazy ohledně materiálů, stylu kuchyně a cenové kalkulace.